Pretraživanje


COVID-19 povezan s većim rizikom od demencije kod starijih osoba

njegove uloge u izazivanju novonastale demencije. Rezultati nove studije pokazuju da bi SARS-CoV-2 infekcije mogle biti povezane s većim rizikom od novonastale demencije u odraslih osoba starijih od 60 ... Istraživanja pokazuju da su starije odrasle osobe koje su imale SARS-CoV-2 infekcije izložene većem riziku od kognitivnog pada u usporedbi sa zdravim odraslim osobama ili osobama s drugim ... Rezultati nove studije pokazuju da bi SARS-CoV-2 infekcije mogle biti povezane s većim rizikom od novonastale demencije u odraslih osoba starijih od 60 godina tijekom subakutne ili kronične faze ... SARS-CoV-2 infekcija, COVID-19, SARS-CoV-2, demencija, Alzheimerova bolest


COVID-19 povećava rizik od Alzheimerove bolesti

zabrinutost u vezi s neurološkim učinkom infekcije SARS-CoV-2 i njezinim vjerojatnim doprinosom nastanku i napredovanju Alzheimerove bolesti kroz upalu. Čimbenici rizika za COVID-19 uključuju dob i određene ... COVID-19 prvenstveno pogađa starije osobe s medicinskim poremećajima koji ugrožavaju njihov imunitet. Različite neurološke manifestacije infekcije sa SARS-CoV-2 pokazuju da bi virus mogao utjecati ... Virusne infekcije poput COVID-19 povezane su s povećanim rizikom od kognitivnog propadanja i neurodegenerativnih bolesti. SARS-CoV-2 ima amiloidogena svojstva i može pokrenuti agregaciju amiloida. ... COVID-19, SARS-CoV-2, infekcija, mozak, Alzheimerova bolest, upala, neurodegeneracija


Biljna prehrana smanjuje rizik od COVID-19

Osobe koje prakticiraju biljnu prehranu imaju do 39% manju vjerojatnost da će dobiti SARS-CoV-2 infekciju u usporedbi s osobama koje više jedu meso. Osim toga, biljna prehrana povezana je s boljim ... Osobe koje prakticiraju biljnu prehranu imaju do 39% manju vjerojatnost da će dobiti SARS-CoV-2 infekciju u usporedbi s osobama koje više jedu meso. Osim toga, biljna prehrana povezana je s boljim ... COVID-19, SARS-CoV-2 infekcija, biljna prehrana, rizik od COVID-19


Probiotici mogu pomoći u obrani od COVID-19

s laktobacilom (Lacticaseibacillus rhamnosus GG)  imale 60 posto manju vjerojatnost da će razviti simptome COVID-19. Također su imali tendenciju duljeg sprječavanja infekcije sa SARS-CoV-2. ... COVID-19, simptomi COVID-19, infekcija sa SARS-CoV-2, probiotici, laktobacil, Lacticaseibacillus rhamnosus GG


Kod ljudi koji dugo boluju od COVID-19 uočene promjene na mozgu

Znanstvenici procjenjuju da između 10% i 25% pacijenata sa SARS-CoV-2  infekcijom završi s dugotrajnim COVID-19. Dugotrajni COVID-19 uključuje skup različitih simptoma koji mogu trajati tjednima ... COVID-19, SARS-CoV-2 infekcija, dugotrajni COVID-19, mozak, strukturne promjene na mozgu


Niske razine željeza u krvi mogu pridonijeti dugotrajnom COVID-19

umora – osobito nakon vježbanja – česti kod dugotrajnog COVID-19. Razine željeza i način na koji tijelo regulira željezo bili su poremećeni rano tijekom infekcije SARS-CoV-2 i trebalo im je jako puno ... dugotrajni COVID-19, SARS-CoV-2 infekcija, niske razine željeza u krvi, upala, infekcija, anemija ... koji se prirodno nalazi u hrani kao dvovalentni ili trovalentni kation ili vezan u komplekse s organskim spojevima. U ljudskom organizmu ima željeza najviše u hemoglobinu - oko 2.5 g, zatim u mioglobinu